Daryama az elfelejtett folyó?

2018.11.12

"1903. év végével a Letema-hegyek lábánál (Kilimandzsárótól keletre) a Daryama-folyó partján ütöttem fel gyűjtőtanyámat. Ez volt Afrikában az első gyűjtőcampem...környékével igen meg voltam elégedve. Még eddig nem tanyáztam egy helyen sem,hol oly változatos lett volna a vadállomány mint ott. Ott láttam először... zsiráfgazellát, és a pompás kiskudut. Ott lőttem első leopárdomat és az első oroszlánomat is. 

Még dúsabb, változatosabb volt campem környéke a gyűjtőre nézve. A terület madárvilága szinte hihetetlenül változatos volt. És az a körülmény is igen szép eredményekkel biztatott, hogy ezt a környéket akkor még nem kutatták át zoológiai gyűjtők... "

Igy jellemzi Kittenberger afrikai munkásságának első állandó helyszinét, mely a gyűjtőre és a vadászra nézve is eszményi szintér lehetett. A térképészeti munka során az elsők között szerettem volna beazonositani ezt a legendás folyót. Megdöbbenésemre azonban egyetlen mai hagyományos és online térkép sem jelölte. Nem találtam rá vonatkozó információt, semmilyen internetes felületen, nem talált rá egyetlen keresőportál sem. 

Reméltem azonban, hogy korabeli térképek bizonyára jelölni fogják. Hosszas vizsgálódás után először egy 1880-as térképen leltem rá. Igaz Darajani néven.

Később több korabeli térképen is megtaláltam. Nem értettem azonban, hogy a mai térképek miért nem jelölik, mig hozzá nem jutottam egy 1910-es példányhoz. Ekkor derült ki számomra, hogy a mai térképeken jelölt Kikuletwa-folyó megegyezik a Daryamával, hisz ezen a térképen mind a két megnevezés szerepel egymás mellett. 

Hogy milyen okból változott a név, csak sejtéseim vannak. Tudjuk, hogy a folyók mentén élő népcsoportok, attól függően, hogy a folyó mely szakaszán éltek különböző képen nevezték meg azokat. Jó példa rá a Ngare Dowash folyó, mely tulajdonképpen a Mara felső folyásának megnevezése volt. Kittenberger rengeteget ir róla. A mai térképeken hiába keressük,már nem jelölik. 

Hogy mely térképeken leltem még rá, megtalálhatják e honlap térkép oldalán. Ugyancsak itt tüntetem fel a térképekre vonatkozó összes forrás adatot is