Német katonai erődítmény - Moshi

2019.07.16

A moshii katonai erődítmény vagy Német Bóma Kittenberger első afrikai útján két ízben játszott fontos szerepet. Az eddig fellelt dokumentumok alapján az első alkalom során - 1903 január végétől - mintegy két és fél hónapot töltött el a bómában. Itteni tartózkodásának oka súlyos maláriás megbetegedése, mely úgyszólván afrika földjére való első lépésekor megfertőzi. Azt nem tudjuk, hogy eredeti tervei között szerepelt e a bómai látogatás, minden esetre ilyen hosszú időre biztosan nem. Damaszkinnal Afrika belseje felé igyekeztek, hogy hónapokat töltsenek vadászattal és gyűjtéssel teljesen lakatlan még felfedezésre váró területeken. Damaszkin tovább is ment s csak júniusban tért vissza Moshiba, ahol Kittenbergert újra betegen találja.

Második alkalommal, 1904 június 17.-ét követően pár napot tartózkodik itt. Oka az a kis híján végzetes oroszlántámadás, mely 1904 június 11.-én történt első - letemai - gyűjtőcampjének közelében. Emberei hordágyon szállítják Moshiba, ahol a gyors orvosi segítség menti meg az életét. Ez az orvos a német Dr. Plötze, aki a Kilimandzsáró keleti lábánál fekvő mambai missziónál teljesít szolgálatot. Pár nap múlva Kittenbergerrel együtt vissza is tér ide. 

Az alábbi képek a bómát ábrázolják egykor és ma. Ne feledjük; a korabeli fényképek keletkezése óta mintegy 110 év telt el.  


A katonai bóma bejárata 1910 körül (forrás: Bundesarchiv):


Az egykori bóma bejárata 2019 július 15-én. Ma egy középiskolának ad helyet:


A bóma épülete 1910 körül:


Az egykori bóma épülete 2019 július 15-én:


A 2019 július 15-én készült képeket Schwarzmayer Christian készítette.