Ushashi ≠ Ushangi

2018.12.29

Az Állattani Közlemények 1982-ben megjelenő számában Demeter András és Topál György ír cikket KITTENBERGER KÁLMÁN KELET-AFRIKAI EXPEDÍCIÓI ÉS AZ ÁLTALA GYŰJTÖTT EMLŐSÖK címmel.  Egy összefoglaló mű, mely a múzeum állatárában elhelyezett emlősök kommentált jegyzékét tartalmazza.

A minden szempontból kiváló cikkben a zászlósfarkú majom lelőhelye hibásan került meghatározásra.

Részlet a cikkből:

Zászlósfarkú majom (Colobus guereza RÜPPEL, 1835). - 3 pld.; 3991 (<J, bőr + кор., Ushashi folyó, 1910); 4539.1 (ivar ?, bőr, Ushashi dátum?); 4539.2 (ivar ?, bőr -(- кор., Ushashi, 1910. XI). A cédulákon megadott lelőhely, Ushangi, a jelenlegi térképeken nem található. KITTENBERGER (1958) nem jelöli ezt a lokalitást gyűjtőhelyeit ábrázoló térképén, azonban 1910. őszén Ruwana-folyó vidékén fogott be állatokat, s egy Ushashi nevű helység mintegy 10 km-re van ettől a lokalitástól, ezért minden bizonnyal innen származnak a példányok.

A földrajzi objektumok térképi beazonosításának problémáiról részletesen írtam a honlap TÉRKÉP oldalán. Ezek közül a fenti anomáliát a következő tényezők okozzák: Ushangit sem a mai térképek, sem a korabeli térképek nem ábrázolják. Egyetlen térképen találtam meg Usenge néven, mely Kittenberger Ushangira vonatkozó leírása alapján minden bizonnyal a keresett objektum. Erről részletesen az alábbi linken olvashat: 

További probléma, hogy a cikk írói kifejezetten a Kittenberger által létrehozott lelőhelyi térképre hagyatkoznak, s arra valamilyen oknál fogva Ushangit Kittenberger nem tünteti fel, holott gyűjtő- és vadászhelyszínének fontos állomása, mellyel első könyvében külön fejezetben foglalkozik. 

A Vadász- és gyűjtőúton Kelet-Afrikában c. könyvének (1985) 195. oldalán időpont és lelőhely megjelöléssel ír három kolobuszmajom elejtéséről: 

"1910. év október 10.-én... újra rínos kalandom akadt... Előző nap kininnap volt, s hajnalra túlságosan erős kininmámorra ébredtem,,, szinte kívántam is, hogy ne találjunk aznap bivalynyomra, bár szokásom szerint kora hajnalban széjjelküldtem a nyomozókat. Magam meg elindultam Ushangi parti erdejének abba a részébe, hol előző este és kora hajnalban a colobusmajmok "rró-rró-rró"-ja hallatszott felénk. Egynéhány példányt a múzeumi gyűjteményem számára akartam megszerezni ezekből a pompás szőrzetű majmokból... A colobusos helyre érve, csakhamar le is lőttem ezekből a pompás majmokból két hatalmas hímet és egy nőstényt...

Nem állítom, hogy ezek lennének a múzeumi példányok, (bár kettő példánynál a időpont kérdőjellel lett feltüntetve egy esetében 1910 november szerepel a cédulán) az viszont egyértelmű, hogy a lelőhely nem Ushashi. Ezt a lokalitást egy helyen említi:

"A vasasi törzs sambákkal borított hegyein át vonult karavánom az Usasi-hegyek lábánál elterülő Ruvána-sztyepphez. Mikor a hegyről lemerészkedtünk, már látni lehetett a messzeségben az óriási vadcsapatokat..."